keskiviikko 21. elokuuta 2019

D784. Hidastunut kohmeloisuus & tunnevaurio ja turvallisuus & kodinomaisuus & avarakatseisuus

Joillekin kai käy vanhalla iällä että hidastuvat kohmeloiseen tapaan. Se on kai tyypillistä, kun tarvitsee suojata, kun ennen eleli vapaasti kodin tapaan ja oli lähipiiri turvana mutta sitten lähipiirin turva petti eivät esim. ymmärtäneet sairauksien hoidosta, niin ei enää voinutkaan elellä tavalliseen tapaan, oli elämän turvallisen jatkuvuuden perusta poissa, ja niin liikkumisesta tuli kohmeloista, suojaavaa. Siksi tarvittaisiin silloin juuri turvallisuutta ja kodin tapaista suojaa paljon, ja kai avarakatseisuutta, elintilan antamista hänelle kodin elämän tapaan suojattuna.

Jos henkilö on hidastunut kohmeloisestilähes paikoilleen, on kai hänellä vapautta liian vähän. Toiset voivat olettaa,  että olisi oltava tiettyä ihmisatyyppiä, tai ei-kohmeloinen saadakseen jotakin vauhdikkaampaa elämää tai olettavat, että olisi oltava ihan vain kotosalla,vaikka henkilöllä on omiakin taitoja, joiden varassa tehdä, elellä. Kanssa joku voi olla laittanut katon toimeliaisuuden määrälle, kun ajattelee voivansa niin vahtia useamman tai elellä oman elämänsä siinä sivussa, vaikka ei itse ole mikään vauhdikas, ja niin katto on jäänyt ihan liian alas esim. tervehenkiseen suomalaisten säiden elämisen tapaan nähden ja toimeliaisuuden kaipuuseen nähden ja oman elämän kaipuuseen nähden.

1.9.2019   Sivistyneistä arvoista voisi olla iloa, siis että ympäristö arvostaisi sivistyneitä arvoja ja mainitsisi ne myös ääneen, ennen kaikkea elintilan ja suojauksen, tuen osalta.

7.9.2019   Syynä saattaa myös olla hoitohenkilön tms harjoittama uhkailu, esim. että jos vielä saa itsensä liikkeelle sinne ja sinne niin sittenhäön tehdään sitä ja sitä kamalaa, vaikkapa tulee väärä, pahaatekevä ihminen mukaan.

 Jos syy oikeastaan on, ettö hoitohenkilökunta tms on liian dominantti hidastuneen ikään nähden, niin auttaisivatkohan ne keinot, joilla nuorille opetetaan itsenäisyyttä, esim. filosofian harrastaminen, vaikkapa lukion filosofian kirjan lukeminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti