keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

D849. Epidemiatiedottamisesta

Nyt koronavirusepidemian aikaan on uutisissa ja radiossa ollut juttua melkein yksinomaan koronavirukseen liittyvistä asioista. Se on vähän kuin olisi jatkuvasti lääkärin vastaanotolla, kun jokainen toimittaja kuulostaa keskustelleen asiasta lääk'ärin kanssa, ja niin sävy on uhkaileva ja varoittava, kuin vallanhaluinen. Sellainen ei sovi mediaan, sillä median on tarkoitus ylläpitää tavallisen elämän sujuvuutta. Lääkärin vastaanotto on tavallisen ihmisen sairastavimpia hetkiä. Se ei ole huojennus tavallisestri kovasti niskassa painavaan sairauteen, vaan lääkäriin on tullut lähdettyä jonkun henkilön ohjeen myötä ja yleensä itse tauti ei niin kovin paina etukäteen, mutta lääkäri tai terveysasema on kovin paljon tautien kanssa tekermisissä olemiusta ja kotiin palaaminen on huojennus. Kotona kuuluisi olla media, joak tuo tavallisern elämän osaamista, ei tautialtistusta kuten lääkäri. Monen tottumuksiin kuuluu medfian seuraaminen, ei sitä saisi vaihtaa tautialtistukseen, ei sellainen paranna vaan lisää epidemiaa.

28.3.2020   Nettiuutisten mukaan koronavirusepidemia saattaa kestää kuukausia, esim. 3-6 kk. Nykyisellään on liikuntaharrastusten liikuntaryhmät peruutettu tartuntavaaran välttämiseksi. Kuitenkaan ei ole hyvä lopettaa liikunnan harrastamista tai vastustuskyky taudeille laskee. Siksi olisi harrastettava liikuntaa ulkoillessa, kotioloissa yms.

8.4.2020   Nettiuutisissa on edelleen suurimmaksi osaksi vain koronaan liittyviä uutisia. Tänään yksi uutinen kertoi, että jokin, en muista mikä, saattaa pidempään jatkuessaan johtaa siihen ja siihen vaivaan, mikä oli selvästi isompi vaiva. Se on kai lääketieteen tavallista tiedottamista: varoitetaan ongelmasta vasta kun se tulee vastaan. Mutta kun on iso porukka ihmisiä, jotka voisivat keksiä keinon välttää moista ja joista ainakin moni olisi osannut vähentää altistusta jo alun perin, ei pitäisi uutisoida nyt vasta vaan jo aika alussa ohjeissa olla, että on hyvä välttää sitä ja sitä, ettei tulisi pidemmän päälle sen ja sen tyyppistä vaivaa.

Uutisten moni lääketieteen alan lähde / tyyli on vaikuttanut tautiriskiä lisäävältä, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteiden objektiivisuus ei ole vaikuttanut tuovan tautialtistusta, ei ainakaan ollenkaan niin paljon kuin lääketieteen alan tiedotus yleensä. Että sillen positiivinen poikkeus, josta voisi jotakin kai oppia.

13.4.2020   Koronavirusepidemiasta tulee mieleen, että onko korona sittenkin kasa vilustumisoireita ja lääketieteen alan ihmisten vaikutetta yms, mitä luonnostaan muutenkin olisi epidemia-aikana, ja kuolleisuuden kasvu johtuisi siitä, miten lääketieteen tuoma tautialtistus nostaa kuolleeisuuden riskiä. Että onko tarkoitus kokeilla ilman epidemiaa, mitä pelkkä epidemiatiedotus jaepidemian vastaiset toimet tuovat sairautta ym hankaluutta & ongelmia yhteiskuntaan ja ihmisille. Esim. olen jostakin joskus kuullut, että sairaalassa yritetään pitää pöpöaltistus mahdollisimman pienenä mm sillä, että kehon lämpötila olisi alempi, mutta sehän tuo helposti vilustumissairauksia ja jatkuessaan voi mm tuoda kuoleman keuhkokuumeeseen, mikä kai nytkin on koronassa kuoleman syy, tai joku sellanen.

17.4.2020   Luin nettiuutisista joidenkin tekemästä ilmeisesti matemaattisesta tms mallista,jolla oli arvioitu epidemian leviämistä ja kestoa, jos ihmiskontakteja oli vähennetty tietty prosenttimäärä. Muttei mallissa ollut otettu huomioon sitä, miten liikunnan vöhentäminen ja tavallisen positiivisen elämänsisällön yms puuttuminen vaikuttaa pidemmän päälle sairastuvuuteen ja siihen, miten vakavana taudin sairastaa. Kuitenkin on olennaista terveyden kannalta, elääkö tervettä elämää vai jotenkin vajaata,ja onko hyväkuntoinen liikunnan harrastaja vai kuukausia ollut pääosin liikkumatta. Myös henkiseen jaksavaisuuteen vaikuttaa se, miten tervehenkistä elämä on, onko esim. työlle ja opinnoille kunnollista vastapainoa, vapaa-aikaa, ja henkinen jaksavaisuus taas vaikuttaa siihen, miten viisaasti osaa varotoimet huolehtia vai romahteleeko tekeminen siihen sun tähän, kune i jaksa huolehtia kunnolla, ja se siis on iso ero tautialtyistuksessa, jota tilanteet tuovat. Siksi harrastukset olisivat kovin tärkeitä, vaikka niissä kokoontuisi aina se sama kymmenen henkeä tai vaikak enemmänkin. Ja ylipäätään vaikuttaa siltä, että aiemmin sairastav sairastaisi taudin leivempänä, jos se yleisestä vastustuskykyisyydestä ja elämän tervehenkisyydestä kiinni on.

3.8.2020   Uutisissa mainittiin, että ehkä suositellaan maskien käyttämistä julkisilla paikoilla koronaepidemian vuoksi, mutta ainakin kuvissa maskeja näyttävät käyttävän mielellään lämpimistä maista kotoisin olevan, joille kylmä ilma tuntuu kai viiltävältä hengittää jamaskin kanssa on paljon mukavampi heille, lämpöisempi. Ja sitten taas, jos Suomenilmaston tapaisinolosuhteiisin tottunut on käyttänyt maskia,niin on tuuminut, että maski on kuuma pöpöpesä,ihan järjetön ja tekee hankalammaksi hengittää. Eli eikö pitäisi erotellä etelämaalaisten maskin kaipuu näin ilmojenviiletessäja toisaaltaväite, että maski suojaisi pöpöilötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti