perjantai 22. marraskuuta 2019

D806. Huono olo syksyllä ja vuodenaoíkojen elämisen taitojen opettelu ohjeista

Syksyn elämisen ohjeita pitkästi vuodenaikakirjoituksessani http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , josta myös englanninkielinen käännös http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html .
Tässä yksi lainaus mutta sairausmaisemmista vaivoista syksyyn liittyen:
"
Lohduton olosyksyllä puiden pudottaessa lehtensäliittyy ainakin osin siihen, kun koulu tai työ tms elämän iso tekijä painaa, joten harrastuksista olisi iloa. Myös kehon pitäminen lämpimämpänä tekee olon mukavammaksi.
Jos on hermostunut vellova olo, jotenkin holtiton, niin se kai liittyy joko unenpuutteeseen tai esim. siihen, ettei osaa syksyn elämistä ollenkaan, mutta voi se olla muutakin. Puihin ei saa nojata silloin, kun ne ovat pudottaneet melkein kaikki lehtensä, vaan on oltava etäisempi, ihan vain katseltava, eleltävä. Lisäksi tarvitsisi sisällä olla talviajan sisävaatteet koko ajan ja usein myös lämmin viltti.
Jos lehtien putoaminen tai jokin muu syksyssä tekee mahan kipeäksi, meinaa se kai, että tuo asia on tunteille liian ikävä. Siksi ei pitäisi sen kanssa niin vahvasti olla vaan hommata muuta kivaa elämänsisältöä ja olonsa lämpöisen mukavaksi ainakin välillä. Nämä vuodenaikojen elämisen ohjeet voivat myös olla avuksi, etenkin niiden musiikki.
Tropiikissa ei ole meidän vuodenaikojamme. Jos syksy tekee kamalan huonon olon, esim. lehdettömät puut, olet kenties epähuomiossa ottanut mallia jostakusta, joka ei ole aiemmin elänyt yhtään kokonaista syksyä. Samoin voi kai käydä, jos otat mallia jostakusta, joka nojaa sellaiseen, joka ei ole elänyt yhtään syksyä.
Ihmisten tadoissa elää loppusyksy on niin isoja eroja, että jotkut kai olettavat toisten lintsaavan loppusyksyn, mutta esim. kauneustajunsa voi säätää nauttimaan loppusyksyn kauneudesta, ja ulkoilujen pituus sekä lämpimät vaatteet vaikuttavat mielialaan yllättävän paljon, samoin harrastukset yms kiva tekeminen versus niskassa painavat ikävät asiat.
Vaikutelma roikkuvista kuolleista oksista, jotak eknties ovat likaisia tai joissa olisi kuolleita lehtiä, ovat kai tropiikkilaisten näkemys tai sitten pimeässä kulkevan tai fyysisesti rasittuneen (25.11.2019 syö paljon (aterioita & napostele), ota leppoisasti, lepää paljon ja pysyttele ihan lämpimänä). Kun ulkona katselee ympärilleen, niin puissa on iloisesti lepattavia keltaisia tai vihreitä lehtiä, ja ainakin oksat ovat terveet, niihinhän kasvaa keväällä uudet lehdet. Lisäksi maassa on pudonneita lehtiä kuin suojaavana kerroksena, ei kamalalla tavalla kuten tropiikkilaiset väittävät. Mene ulos ja katsele puita ja pudonneita lehtiä lähempää niin, että näet hyvin."

13.2.2023   Jos kun on vielä talvi, olettaa vuodenajan olevan kevät, siitä tulee yleensä huono olo, kun ei talvi jaksa kantaa kevään mielialoja ja toimeliaisuutta, sillä ei ole vielä kevät. Myös ruuat on tärkeä huolehtia kuluvan vuodenajan mukaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti