lauantai 13. kesäkuuta 2020

D861. Tundrasta jäänyt synkkyys pois muutettuaankin ja rehevästi kasvava heinä

Tundran tuoma suuri synkkyyss liittyy kai mustaan multamaahan, missä ei kasva mitään. Se on jotenkin raskas kantaa, mutta kasvillisuus on kai herkkää. Etelämmässä siitä syystä kulkureitit, istutukset ja puistoissa joskus nurmikot rajataan, reunustetaan tai aidataan matalalla aidalla, jotteivät kasvit tulisi tallatuiksi ja kuolisi. Jos tundrasta jää synkkyys vielä pois muutettuaankin, niin ehkä auttaisi seutu, missä heinä kasvaa rehevästi muttei ole paljoa puita, ehkä lappalaisia pienoiskasvuisia puita voi olla ja yksittäinen pihlaja tms, kenties myös kasa pudonneita lehtiä jossakin,niin ehkä ymmärtää, että jossakin on puita mutteivät ne koko aikaa ole lehdessä. Mutta lehtiätarvitaan vaibn, jos arvelet haluavasi etelämmäs, missä on puita. Muutenkin ei kai ole hyvä matkustaa etelämmäs kuin missä viihtyy, vaan se määrä heinää, mikä huojentaa olon, olisi kai paras valinta.

Jos haluat pysyvästi muuttaa etelämmäs tai kokeeksi omaksua rehevämpien seutujen asukkaiden näkövinkkelin siellä matkaillessasi, niin harrasta taukojumppaa tms monipuolista liikuntaa, sillä jumiutuneet katsantokannat, asenteet, elämäntavat yms ovat kirjautuneet kehon jännityksiin ja tavanomaisiin asentoihin,jolloin uuden näkökulman omaksuminen vaatii rentoa asennon vaihtamista tilanteen mukaan ja myös koko elämäntavan kehonjänniotysten omaksumista ainakin osittain, silleen kuin ne arjessa luonnostaan mukaan tulevat.
Puita ei mietitä erityisen rehevinä, vaan niissä silmäänpistävää ovat oksat ja puumateriuaalin jäykkyys, sen konkreettisuus. Puut kyllä tuovat huojennusta työpäivän jälkeen ja kesän tuntua kuten nurmi, heinä ja kukatkin, mutta puut erityisesti viisastuttavat. Puu on vanha, sen oksiin voi verrata omia elämänvaiheitaan, ja latva tavoittaa taivaalle kuten ihminenkin haaveisiinsa ja suurempaan viisauteen päin.
Myös kukilta voi oppia tunneviisautta. Kotimaisilta puulajeilta oppii etenkin säiden elämistä, ks. lämmittelyohjeissani https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html kohdat 27. ja 200.

Tuli mieleeni, että talvesta pitävien talviulkoilutaitoisten tekemiä sävelmiä varmaankin kaivattaisiin. Rytminvaihdokset ja liikuntaharrastus ovat usein avain elämänkokemuksen soivuuteen. Tunnelmallisen hetken oppii kai pukemaan säveliksi kevään laulamisen ohjeeni avulla http://learntalents.blogspot.com/2019/03/singing-spring.html ja siinä se! Sama ohje löytyy myös pitkästävuiodenaikakirjoituksestani.

26. kesäkuuta 2020   Kesän lämpimien säiden lämmönsäätelyä oppii puilta ja joiltakin aluskasvillisuuden kasveilta: niiden oksien tapaan polveillen. 

11.11.2020   Tundrassa on kai raskasta lumeton maa, etenkin, jollei siinä masva paljon mitään. Tumma synkkyys vertautuu kai monen mielessämurhiin eikä se tuo elämänviisautta, toisin kuin puut elinympäristössä. Siksi tundralta olisi kai helpompi muuttaa elämänviisaudeltaan samantapaisiin paikkoihin, joiksi arvaan merenrannikkopaikkakunnat, vanhat tehdasmiljööt, Afrikan ja Espanjan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti