tiistai 17. syyskuuta 2019

D795. Kaamosmasennus ja tunnista toisten kaamoksen elämisen taitoja

En ole lappalainen, joten en tunne kaamosta, mutta tavallisesta masennuksesta eroon pääsemisen vinkkejä olen kirjoittanut blogiini http://eroonmasennuksesta.blogspot.com , missä olennainen on etenkin eka kohta eli linkkilista.
Lapissakin kai moni on alunperin muualta kotoisin eikä osaa kaamoksen elämisen tapaa, sen taitoja. Siksi olisi olennaista uomata, kuka on mitenkin taitava ja mihin tapaan elää kaamosta. Pimeällä joillekin pimeys on kuin hämyä, hohtavaa, kenties hehkuvaa, luonnon ja lumen ulkona liikkumisen tenhoa ja vuorokaudenajan rauhallisuutta. Se kai merkitsee, että heillä on ihan kiva tapa elää kaamosta, ainakin joitakin sen pulia tai taitojen osia, joista oppia. Sen sijaan joidenkin luona pimeys tulee pöllähdyksinä, synkempänä, mikä kai usein liittyy siihen, että he ovat tropiikista tms kotoisin, missä yöt olivat pimeät ja he samaistuivat pimeyteen tms, eikä heillä niin ollen ole kaamoksen elämisen taitoja ja pitkän kauden vaativaa huomioonottavaisuutta vaikka itse viihtyisivät pimeyden kanssa. Pimeys usein liitty synkkyyteen, vaalea hehku pimeässäkin viihtyvyyteen.
Luonto, säät, vuodenaikojen seyuraaminen, kivat harrastukset, vapaus ammatinvalinnassa ym arvoissa ja omassa elämässä yleensä tuovat hyvää mieltä ja jaksavaisuutta.

21.5.2021 Espoossa   En tuota kaamosta tunne  mutta yritin ideoida jotakin talviajan pirisykseksi Lappiin kai. Olisi vaikka pienehkö tapahtuma kerrostalossa tms, ekassa huoneessa heti oven lähettyvillä ido taatelipalmu (varo palelluttamasra sitä, kuivahko multa, ei kulmää lehdille, etäisyys tuuletudikkunaan metreissä) ja samassa huoneessa ikkunan lähettyvillä vanhan ajan keittiötarvikkeita tms, esim kuparipannu (varo varkaita) ja pannumyssy tms, virreidessä huoneessa oven luona kamarimusiikkiesitys ja huoneessa tuoleja, talon kulmalla tms kauppa  josta ostaa kotiin piparipaketin, mausteteetä tms. Tai hiihtomaja  josta kuumaamehua, seuraa ja lämpöä ja heti talon kulmalla mäntyjä yms metsää ja kumpuilevaa maastoa niin että maisemat ovat hienot ja kokemuksrlluset vaikka ulkolisi vain vähän. Jos kotona pitkään ollessa tulee apea mieli, niin on kai llennaista,mitä on ulkooven luona ja olennaisesti sillä suunnalla, esim villasulkia ja kivoja ulkoilutamineita ja kivoja tarvikkeita tms, sillä siltä suunnalta kai hakee tujea, jos jotain vaihtoehtoa kaupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti